2021 SONBAHAR FASHION WEEK DEN PODYUMLARA YANSIYANLAR.
2021 SONBAHAR MADA HAFTASI KAPSAMINDA DUNYANIN DEĞİŞİK MODA MERKEZLERİNDEN PODYUMLARA YANSIYAN İLGİNÇ AYAKKABI MODELLERİ..
T
BODRUM ZEKİ MÜREN MÜZESİ
Dünya modasına yönveren şehirlerde moda haftası dahilinde bir çok etkinlik düzenlendi. 20202021 Sonbahar-Kış koleksiyonlarının tanıtımında Londra, New York, Milano ve Paris gibi şehirlerde yapılan show ve etkinliklerle modacılar bütün hünerlerini sergileyerek 2020-2021 sonbahar-kış modası hakkında ipuçları verdiler. 14-18 Şubat tarihlerinde gerçekleşen moda haftasında bir çok ünlü Türk Modacı da dünya modacıları arasında yerlerini aldı.Vivienne Westwood Burberry,Victoria Beckham, Christopher Kane gibi ünlü modacıların yanında Bora Aksu, Erdem, Emre Tamer de Londra’da muhteşem showlarla koleksiyonlarını tanıttı. Tasarımcılar gelecek sonbahar ve kış sezonunda ki modayı bizlere sundu. 80’li yılların balo elbiseleri Richard Quinn’in imzalı S&M dokunuşuyla tasarlandı, Victoria Beckham mükemmel ofis gardırobunu yeniden yarattı. Showlarda siyah beyaz gibi notr renkler ön plana çıktı. Londra Moda Haftası Kapsamında; Bora Aksu Her zamanki zarif işçiliği ve olağanüstü demi-couture kalitesi ile öne çıkan kadın tarzını sonbahar kış koleksiyonunda da ilgi çekici ve cazip bir şekilde sergiledi. Kadın güzelliğini alışılmışlığın dışında öne çıkaran koleksiyonda fırfır detaylar sarı-beyaz elbiselere yön verdi.S iyah-beyaz gibi nötr renklerle, pastel renklerde koleksiyonda ki ağırlığını korudu. Erdem 2020- 2021 Sonbahar/Kış koleksiyonunu Londra’nın en ikonik müzelerinden biri olan National Portrait Galleride düzenleyen Erdem Moralıoğlu, koleksiyonunu 20. yüzyıla damgasını vuran İngiliz fotoğrafçı Ceceil Beaton’ın 1930 ve 40’larda çektiği fotoğraflardan ilham alarak tasarladığını açıkladı. Koleksiyonda yer alan tasarımlar bu yılların estetik anlayışını yansıtırken, tasarımcının gelenek haline gelen çiçek desenli elbiselerin yanısıra ilhamını Beaton’ın fotoğraflarından aldığı Moralıoğlu’nun alışıldık tarzının dışına çıkan tasarımlar da dikkat çekti. Koleksiyonda yer alan parçalar biraz abartılı dursada tasarımcının özgün ve tutarlı stili çok beğenildi. Emre Tamer Türkiye asıllı Avusturyalı moda tasarımcısı Emre Tamer, Londra’daki ilk defilesini kendi ismiyle moda severlere sundu. Taner’in, Yerebatan Sarayı’nı Londra’ya taşıdığı defilede 12 manken tarafından 12 parçalık bir kapsül koleksiyon sunuldu. Victoria Beckham Victoria Beckham, 2020 Sonbahar/Kış koleksiyonunda da kanıtlanmış tarzını uygulamaya devam ederek hayalperestlikten uzak giyilebilir tasarımlara yer verdi. ........
2020*202l
2018*2019
2019
Dünya modasına yönveren şehirlerde moda haftası dahilinde bir çok etkinlik düzenlendi. 20202021 Sonbahar-Kış koleksiyonlarının tanıtımında Londra, New York, Milano ve Paris gibi şehirlerde yapılan show ve etkinliklerle modacılar bütün hünerlerini sergileyerek 2020-2021 sonbahar-kış modası hakkında ipuçları verdiler.
LONDRA’DA ‘ZEYNEP KARTAL’ RÜZGARI Dünyada modaya yön veren şehirler vardır, Londra, New York, Milano ve Paris bu şehirlerin başında gelir. Bu moda dalgası yaprakların döküldüğü sonbahar aylarında ilkbahar/yaz modası hakkında ipuçları verir. Eski sezon renkleri gündemden düşer yeni çizgiler konuşulmaya başlar. Başka şehirlerde de yapılsa, modanın kalbi yukarıda ismini saydığımız şehirlerde atar. İşte bu listenin başında gelen Londra Moda Haftası (London Fashion Week) geçen günlerde başladı. Yılda iki defa yapılan moda haftası kapsamında tasarımcılar ve markalar yeni sezonun modasının ne olacağı hakkında sinyaller veriyorlar ve kelimenin tam anlamıyla ‘modaya damgalarını vuruyorlar’. Londra Fashion Week, ünlü modacı ve markaların katılımıyla bu yıl da 2019 İlkbahar- Yaz sezon modasının sinyallerini dünyaya yine Londra’dan duyurdu. ..
Bir ödül gecesi daha geride kaldı, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA UK) 12 Ekim Cumartesi akşamı Royal National Hotel’ de düzenlediği 2. Gala ve Ödül Töreni ile Britanyadaki başarılı Türkleri ödüllendirdi. 300 kişinin katıldığı davetliler arasında hem bir katılımcı hemde bir gözlemci olarak yer aldım. Dünyanın her yerinde yapılan bu tarz organizasyonlar ilgili kurumun öne çıkması, markalaşması ve saygınlık uyandırması adına düzenlenir. Devamı....... https://olaygazete.co.uk/kose-yazilari/bir-odul-gecesi-izlenimleri.html
Moda
Salgının başladığı ilk zamanlarda sağlık kurumlarının onayladığı günlük maskeler kullanılırken, bu sürecin uzaması daha uzun süre dayanıklı olan kumaş maskelerin piyasada yerini almasına neden oldu. Sağlık uzmanları bu tarz maskeleri tafsiye etmese de hiç yoktan iyidir mantiğıyla kullanılmasına karşı da çıkmadılar. Bunu fırsat bulan bir çok ünlü modacı ve tekstil dünyası kıyafetlerle uyum sağlayabilecek rengarenk maskeleri piyasaya sürdü. Hem uzun süre kullanılabilir olmaları hem de görsel açıdan daha iyi görünmeleri nedeniyle kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsendi. Şimdi sokaklar, defileler, vitrinler bu rengarenk maskelerle dolu. Böylelikle sağlık açısından kullanımına başlanılan maskeler aksesuara dönüştü. Artık bir çok ünlü yıldız, iş insanları, politikacılar, giyimine önem veren kadınlar ve erkekler ünlü markaların maske tasarımlarıyla kameralar önünde poz veriyor. Virüsten korunmak amaçlı hayatımıza giren maskeler sağlık yerine aksesuar olarak dolaplarımızda yerini aldı. Sizde aksesuar olarak kullanılan kumaş maske tercih ediyorsanız en azından kumaşın soluduğunuz zaman sağlığınıza zarar vermiyecek bir yapıya sahip olmasına dikkat edin. Virüslerin ağız ve burnunuza ulaşmaması veya dışarı çıkmaması için maskenizin en az üç katmandan oluşması gerektiğini unutmayın. Piyasada bir çok renk maske bulunmasına rağmen lacivert, kömür grisi ve yumuşak beyaz gibi nötr tonlar bir çok renkle uyumlu olması nedeniyle çok kişi tarafından tercih ediliyor. Maske yüzünüzün büyük bir bölümünü kapladığı için renk tercihi yaparken ten renginiz yerine saç ve kıyafetinizle uyumlu olmasına dikkat edin.
London 2020 / 9-10-11 Şubat tarihlerinde Londra Olympia Fuar merkezinde gerçekleşti. Yılda İki kere Şubat ve Temuz aylarında düzenlenen Pure London Moda Fuarı her yıl yaklaşık 17.000 ziyaretçi ağırlıyor. Kadın, erkek, çocuk modası ve Pure Origin içinde 150’den fazla tedarikçi ve üretici arasında 1300’ den fazla hazır giyim koleksiyonundan oluşan bir seriye ev sahipliği yapıyor. Pure London yaklaşık 80 ülkeden katılımcı firma ile dünyada 250 ülkede fuar ve konferans faaliyetleri yürüten, alanında 27 yıllık tecrübesi ile ITE Group PLC organizatörlüğünde, dünya markalarını bir araya getiriyor. Pure London tüm moda tedarik zincirini merkezi bir Londra çatısı altında birleştiren, hazır giyim koleksiyonlarını ve moda tedarikini yan yana sunan İngiltere deki tek moda şovu özelliği taşıyor.
tarihleri arasında gerçekleşti. Bu sezon program üç bölüme ayrıldı; dijital, fiziksel ve her ikisini de kapsayan organizasyonlarla ünlü markalar gösterilerini gerçekleştirdi. Covid-19’un belirsizlik sürecinden moda dünyası da fazlasıyla etkilendi. Her yıl büyük organizasyonlarla düzenlenen moda haftaları tam anlamıyla kalbinden vuruldu. Londa, Paris, Milano, Newyork gibi şehirlerde ekonomik olarak da hatırı sayılır etkisi olan bu organizasyonlar temmuz ayındaki iptallerden sonra bir çıkış yolu bularak hükümetin koyduğu kurallar doğrultusunda gösterilerini gerçekleştirdi. Tasarımcıların çoğunluğu koleksiyonlarını British Fashion Council (BFC) web sitesi aracılığıyla çevrimiçi olarak sunmayı seçti.
Moda’ kelimesi genel bir anlatımla, toplum hayatına değişiklik ihtiyacı veya süslenme arzusuyla giren, geçici yenilik olarak tanımlanmıştır. Neredeyse kullandığımız her alan, moda akımının etkisindedir. Bu nedenle zaman içerisinde bir çok tanımlamayla guruplandırılmıştır. Moda bir çok alanda etkili olmasına rağmen, ilk olarak beynimizde giyim-kuşamı çağrıştırır. Bu hafta sizlere benimde çok önemsediğim ‘sokak modası’ndan bahsedeceğim. Uzun yıllardır hep düşünmüşümdür moda denen akım neden hep üst kesimlerdeki insanlara hitap eder veya defilelerde, vitrinlerde kendini gösterir de sokakdaki insana pek yansımaz diye. Oysaki hayat sokakda başlar ve giyim –kuşam hayatımızın her alanını farkedilmedik bir şekilde etkiler…
Giyim kuşam varoluşu itibariyle coğrafi koşullar, dini inanışlar ve kültürel değerlerin etkisiyle insanoğlunun hayatına zorunluluk olarak girmiştir. Zamanla farklılıklar göstererek değişik moda akımlarıyla şekillenerek günümüze kadar gelmiş ve hayatımızın önemli değerleri arasında yer edinmiştir. Bu süreç içerisinde giysileri daha gösterişli, daha verimli ve daha çekici hale getirmek amacıyla, Fransızca’dan, Türkçe’ye geçen ve çok geniş bir kullanım alanı olan ‘ Akseuar’ kavramı..
Jean, 1873 den günümüze kadar gelmiş ve zengin fakir demeden herkesin hayatına dokunmuş ender bir kıyafettir. Günümüzde çocuk, genç, yaşlı demeden neredeyse herkesin dolabında bir kaç parça bulunur. Sadece kıyafetlerde değil dekorasyon, tekstil ve mobilya gibi bir çok alanda da hakimiyetini sürdürmektedir. 1870’li yıllarda kumaş üreticisi Levi Strauss’un Fransa kökenli mavi renkli ve dayanıklı olan bu kumaşı keşfetmesi ve Amerikan göçmeni terzi Jacob Davis’in maden işçiler ve altın arayıcıları için yaptığı tulum tasarımıyla jean’nin hikayesi başlamış ve kısa zaman içerisinde düzene karşı gelenler, barışçıl isyancılar, asi Amerikan gençliği, kovboylar ve emekçi kesimin simgesi haline gelmiştir. II.Dünya savaşından sonra moda akımlarla değişime uğrayarak emekçi kesimin simgesi olmaktan çıkıp sokağa taşınmış ve popüler kültürün vazgeçilmezi olmayı başarmıştır. 1890’da Levis&Co 501’i yaratarak markalaşma yolundaki ilk adımı atarak dünyaya yayılmasını sağlamıştır.
İnsanlık tarihi kadar eski olan kıyafetler, ilk olarak sıcak soğuk gibi tabiat şartlarından vücudu korumak için ortaya çıkmıştır. Daha sonraki zamanlarda iklim, coğrafya ve tabiat şartları kadar dini inanışlar, kültürel değerler, sosyal statü, cinsiyet, ekonomik durum da kiyafetlerin şekillenmesini ve statüsünü belirlemiştir. Zaman içerisinde ekonomik durumların gelişmesi, kıyafet ihtiyacının çeşitlenip artmasıyla ‘moda’ kavramı ortaya çıkmıştır. Moda kelime anlamıyla, süslenme özentisi ya da değişiklik gereksinimiyle toplum yaşamına giren geçici yenilik olarak tanımlanır. Modanın geçici bir yenilik olması geçmişten günümüze değişken akımları ortaya çıkarmıştır. Kültürel ve dini farklılıklar, toplumsal ihtiyaçlar, global dünyadaki modern çağa ayak uydurmak amacı ‘moda’nın dünden bugüne değişimine neden olmuştur. Bu gibi nedenlerin etkisiyle de ‘Geçmişten günümüze Türk Modası’da bir çok değişime uğramıştır.