Yüz Anatomisinin Belirlenmesi

Kişiye uygun doğru makyaj ve saç modeli uygulayabilmek için kişinin yüz anatomisinin belirlenmesi gerekir. Bu aşamada; Kişinin yüzü önden ve profilden incelenip yüz şekline karar verilerek; göz, burun, dudak ve kaş şekli belirlenmelidir.#YüzAnatomisi #MakyajUygulaması #SaçModeli #YüzŞekli #GözŞekli #BurunŞekli #DudakŞekli #KaşŞekli #KişiyeÖzelMakyaj #MakyajTavsiyesi #ProfesyonelMakyaj #YüzProfilleri #MakyajSanatı #DoğruMakyaj #KişiselGüzellik #EstetikGüzellik #GüzellikUzmanı #MakyajTrendleri #SaçTasarımı #YüzKontürü #KişiselStil

İdeal Yüz Ölçüsü

En ideal yüz şekli oval olandır. Saç şekli ve makyaj uygulamasında en kolay çalışılan yüz şeklidir. Makyaj ve saç modeli uygulamasında diğer yüz şekillerinin hedef noktası ideal yüz şekli olan ‘oval yüz’ olmalıdır.  İdeal yüzde ölçüler yukarıdan aşağıya şöyledir; -Saç dibi-kaş başlangıcı -Kaş başlangıcı-burun kökü -Burun kökü-çene altı Bu üç parcanın eşit olması gerekir. İdeal yüzde yüzün genişliği bir saç dibinden diğerine beş göz ölçüsündedir (kişinin kendi gözü). Normal çene uzunluğu, dikine bir göz kadardır. -Saç dibinden, çeneye kadar 18 cm. -Bir kulaktan bir kulağa 16 cm. -Alından, iki göz ortasına kalan kısım 6 cm. -İki göz ortasından dudağa kadar 6 cm. -Dudaktan çeneye kadar 6 cm. -Bir göz 3 cm. -İki göz arası uzaklık 3 cm. -Dolayısıyla göz bölümünün uzunluğu ise 9 cm olmalı.

YÜZ ŞEKİLLERİ

Temel yüz şekilleri 6 tanedir. Bunlar; -Yuvarlak yüz -Oval yüz -Üçgen yüz -Kare yüz -Uzun (dikdörtgen) yüz -Ters üçgen yüz şekilleridir.  Makyajda kabulgören ideal yüz şekli oval yüzdür. Diğer yüz şekillerine gölgelendirme ve aydınlatma işlemleri uygulanarak oval yüze dönüştürmek amaçlanır. Yuvarlak Yüz: Kısa ve geniş bir yüz tipidir. Genel görünümünde yuvarlak hatlar göze çarpmaktadır. Yuvarlak yüz şeklini düzeltmek için, kulağın yüze bitişik olan üst bölümünden çeneye doğru kavisli gölgeleme yapılır. Sonraki aşamada kulak memesinden başlayarak, yanak çukurundan buruna doğru kavisli bir gölgeleme uygulanır. Bu işlem elmacık kemiklerini belirginleştirerek yüze daha anlamlı bir ifade katacaktır. Oval Yüz: İdeal yüz şekli olarak benimsenen oval yüz, yanaklarda genişleyip, çenede biraz incelen yüz şeklidir. Oval yüz için, düzeltme gerektirmeyen tek yüz şeklidir diyebiliriz. Diğer yüzşekillerine yapılan tüm düzeltmeler, yüzü ovale yaklaştırmak içindir. Üçgen Yüz: Üçgen yüzün karakteristik özelliği alın bölümü geniş, çene bölümüne doğru daralan ve sivrilen bir yüz şeklidir. Üçgen yüzde geniş olan alın kenarları gölgelendirilerek daraltılır. Ardından kulak kısmından yanak çukuruna ve çeneye doğru aydınlatma işlemi yapılır. Ayrıca çenenin sivriliğini kapatmak için uç kısmına gölgeleme uygulanılır. Kare Yüz: Kare yüz şeklinin özelliği; çene köşelidir, aynı şekilde alın geniş ve yanaklar dolgundur. Kare yüz yapısı sert bir ifadeye sahiptir. Yüzdeki ifadeyi yumuşatmak için köşeli bölgelere kavisli bir gölgeleme yapılır. Uzun (Dikdörtgen) Yüz : Uzun yüz adından da anlaşılacağı gibi oldukça uzun ve köşeli bir yüz şeklidir. Ayrıca bu yüze dikdörtgen yüz de denilmektedir. Uzun yüzlerde daha canlı ve derin bir ifade elde etmek için yapılacak işlemin yüzdeki düz görüntünün giderilmesine yönelik olması gerekmektedir. Yüzdeki uzunluğu gizlemek için alın ve çene kısımları gölgelendirilir, genişlik sağlamak için yanak kenarları aydınlatılır. Ters Üçgen Yüz: Ters üçgen yüz, üçgen yüzün tersi bir yüz şeklidir. Çene geniş, alına doğru incelir ve alın dardır. Ters üçgen yüzü düzeltmek için geniş olan çene, kulak altından aşağı çeneye inilerek ve yanak çukuruna doğru gölgeleme yapılır. Alın bölümünü ortaya çıkarmak için alın, göz kenarları ve şakaklar aydınlatılmalıdır.

BURUN 

ŞEKİLLERİ

Burun yapısı, dudak ve gözlerde olduğu gibi ilginin yoğunlaştığı yerlerdir. Ancak, dudak ve gözler kadar kamuflesi kolay olmayan bir bölümdür. Çeşitli özellikler yansıtır. Eğer dikkat çekici ve fiziksel yapısı düzgün değil ise dikkatin, çok yakın olan göz ya da dudaklarda yoğunlaştırılmasında fayda vardır. Burun şekilleri genel olarak 5 gruba ayrılır. Bunlar; -Uzun burun - Geniş burun -Kemerli burun - Kalkık burun - Gaga burun

Uzun Burun: Uzun burun, yüz oranına göre oldukça büyük olan bir burun şeklidir. Bu büyüklüğünü gizlemek için, burun üstüne aydınlatıcı uygulayarak ve burnun uç kısmını koyu gölgelendirme yaparak burun kısaltılmalıdır. Geniş Burun: Geniş burun, uzun burundan farklı olarak yanlara doğru yayılan bir burun şeklidir. Bu burun şeklini düzeltmek için, burun kanatlarının her iki yanına ve burun deliklerinin yanlarına doğru koyu bir gölgeleme yapılmalıdır. Kemerli Burun: Burun üstü kemerli bir şekilde kavis oluşturan bir burun şeklidir. Dışa doğru çıkıntı oluşturan kemer kısmının üstü, koyu gölgeleme yapılarak geri plana atılmalıdır. Kalkık Burun: Burnun uç kısmının yukarı doğru kalkık olduğu bir burun şeklidir. Ayrıca, kalkık burun kısada görünmektedir. Bu kısalığı ve kalkıklığı düzeltmek için, burnun üst ve uç kısmına açık gölgeleme uygulanmalıdır. Gaga Burun: Gaga burun kemerli burunda olduğu gibi, burnun üst kısmı kemer oluşturarak uca doğru gaga biçiminde uzamaktadır. Burnun üstünü ve uç kısmını koyu gölgeleme yaparak bu kısımları geri plana atmak gerekir.

KAŞLAR

Kaşın Doğru Uzunluğunu Belirleme Yüzümüzün en önemli kısımlarından biriside kaşlardır. Kaşlar yüzün çok az bir bölümünü kaplamakla birlikte, bütün yüz tipini etkiler. Kaşın doğru uzunluğu; burun kenarından göz pınarına doğru çizilen çizgi kaşın başlangıç noktasını belirler. Burun kenarından göz kenarına çizilen çizgi ise kaşın bitiş noktasıdır. İki kaş arasındaki mesafe bir göz büyüklüğünde olmalıdır.

DUDAKLAR

 İdeal Dudak Boyu Dudak yüzün ilgi çeken bölümlerinden biridir. Her dudak şekli birbirine uymaz. Herkesin kendine has bir yüz simetriği vardır. İdeal dudak büyüklüğü ölçüsü, göz bebeklerinden aşağıya inilen iki hayali çizginin arasında olandır. Temel Dudak Şekilleri 7 Tanedir. -İnce dudaklar -Üstü ince altı kalın dudaklar -Kalın dudaklar -Dengesiz dudaklar (Asimetrik dudaklar) -Kısa dudaklar -Geniş dudaklar -Düşük dudaklar

GÖZLER

 Temel göz şekilleri 9 gruba ayrılır. Bunlar; Badem gözler Yuvarlak gözler Çukur gözler Küçük gözler Dışa dönük ( patlak ) gözler Birbirine yakın gözler Birbirinden uzak gözler Düşük gözler Çekik gözlerdir.